Geschiedenis vereniging

Fortius is een omnivereniging in Dordrecht, die in 2017 is ontstaan uit een fusie tussen de Dordtse Kracht en Atletiekvereniging Hercules (opgericht in 1896) en atletiekvereniging Parthenon (opgericht in 1948). U kunt bij ons terecht voor atletiek, (sportief- en nordic) wandelen, worstelen en diverse dans- en krachtsporten.

U kunt bij Fortius terecht voor atletiek, (sportief- en nordic) wandelen, worstelen en diverse dans- en krachtsporten.

Onderstaand de historie van beide verenigingen die in Fortius zijn opgegaan.

Geschiedenis Hercules

logo herculesHercules is zowel de oudste krachtsport- als atletiekvereniging in Dordrecht. Het begon allemaal op 5 juli 1896 toen een aantal jongelui besloten tot het oprichten van een vereniging met de bedoeling de lichte en zware atletiek te beoefenen. Veel kracht- sportverenigingen die in die tijd werden opgericht, hadden als voorvoegsel “Gymnastiek- en Athletiekvereeniging” want in veel verenigingen werden worstelen en gewichtheffen gecombineerd met atletiek. Momenteel is Hercules nog de enige vereniging in Nederland die zowel een krachtsport- als een atletiekafdeling heeft.


Diverse locaties
In de allereerste tijd lag het accent nog op krachtpatserij en acrobatische gymnastiek. Al vrij snel werd door Hercules nationale wedstrijden om het kampioenschap van Nederland georganiseerd. Omstreeks 1912 ging men zich bij Hercules steeds meer toeleggen op worstelen, touwtrekken en gymnastiek, terwijl atletiek opgang maakte. Tijdens Pinksteren 1910 vond de opening plaats van het sportterrein van de Dordtse Bond voor Lichamelijke Opvoeding aan de Oranjelaan, hoek Bankastraat. Voor die tijd waren de locaties opeenvolgend: Het koffiehuis op het Kromhout, de Zakkendragerstraat, de oude meisjesschool op de hoek Wijnstraat/Schrijversstraat, een gymnastiekzaal aan het Stek en een zaal in Musis Sacrum aan de Burg. de Raadtsingel voor de krachtsport en de Watermolenwei voor de atletiek. De atletiekafdeling verhuisde naar het sportterrein aan de Bankastraat voor haar trainingen en voor sommige wedstrijden en in 1914 verhuisde de krachtsportafdeling naar een zaal in het Hof.

Diverse lopen
Hercules werd in 1919 lid van de Nederlandse Atletiek Unie (N.A.U.). In 1923 verscheen er voor het eerst een blad met clubnieuws, maar het eerste officiële clubblad verscheen in 1946. Ook